Sobre mi

autoretrat

Sóc la Gemma Mercader i Tossuda Studio és el meu projecte personal.

Vaig néixer l’any 1974 a Barcelona, ciutat del Mediterrani, envoltada pel mar i la muntanya, sempre presents. A la meva família sóc la quarta generació que segueix treballant amb les mans, el meu besavi, avi i pare treballaven amb agulles, teles i llanes i jo amb el fang.

D’ençà que tinc memòria sempre he tingut una ment creativa. Em vaig llicenciar en Belles Arts a la Universitat de Barcelona, compaginant-ho amb fotografia publicitaria a IDEP. Després vaig estudiar il·lustració a l’escola Francesca Bonnemaison i finalment al 2013 vaig tornar a entrar en contacte amb la ceràmica. Va ser la Montse Sunyer que em va convidar a anar al seu estudi a tocar terra. Des de llavors, he anat passant per varis estudis de Barcelona, el de la Lusesita, la Manuela Gerosa, la Purificación Rodríguez, Penélope Vallejo i finalment a l’Escola de Ceràmica de la Bisbal.

Després d’aquest viatge el 2019 vaig decidir muntar el meu propi estudi i començar el projecte de Tossuda.

Gaudeixo treballant amb les mans creant peces amb volum. Em segueix emocionant el moment de sorpresa que sempre he buscat. Amb la fotografia, al laboratori, quan revelava les fotos i la imatge començava a ser latent. Amb la il·lustració, quan treballava amb l’estampació i aixecava la matriu per veure el dibuix resultant i amb la ceràmica, cada cop que obro el forn.

PROCÉS DE TREBALL

Tot el procés de principi a fi passa per mi, des de la idea fins a l’objecte final i gaudeixo en totes les etapes. Cada peça necessita les seves setmanes de feina.

Començo per pensar-idear quin objecte vull fer, els colors, la grafia, si tindrà xamota o serà més fina, si serà mate o brillant. Un cop tinc la idea clara agafo la pasta de gres i la treballo fins a obtenir la forma que vull. Normalment parteixo d’una planxa i la tallo i emmotllo fins que té la forma desitjada. Després li dono el color amb les engalbes i quan estan prou seques passen per una primera cocció per quedar bescuitades. D’aquesta manera el color queda fixat i la peça ja ha perdut l’aigua. Un cop aquí esmalto la peça i la passo per la segona cocció a alta temperatura. Treballar amb gres i temperatures altes em permet fer peces fortes i duradores amb esmalts aptes per a ser fets servir a la cuina.

El meu bagatge de vida, tot el que he viscut, llegit, vist, experimentat fan que ara sigui com soc, i això, el meu entorn, i les coses que segueixen passant són les coses que m’inspiren a l’hora de treballar.


La meva il·lusió és fer peces funcionals que us acompanyin en el dia a dia o en aquelles ocasions més especials. Penso que el fet de menjar o servir el menjar en una vaixella feta amb temps i estima ens ajuda a ser més conscients de quelcom que donem per obvi i rutinari, quan en realitat va més enllà.